Какво ново в Центъра?

Зад всеки малък успех на дете със СОП стои специален педагог с голямо сърце

Работата с деца със специални образователни потребности (СОП) е отговорна и изисква огромна посветеност. Специалните педагози са хората, които се изправят пред ежедневните предизвикателства, поставяни от различните физически, ментални, емоционални или поведенчески отклонения при тези деца. Трудностите са специфични и в различна степен при всяко дете, а специалните педагози са сърцатите, обучени специалисти, които знаят как да подходят към всеки отделен случай. Благодарение на тяхната подкрепа тези деца имат по-голям шанс да се справят и напредват.

Но защо и как всъщност един педагог решава да се посвети именно на децата със СОП?

Димитринка Станчева е директор от 20 години на Центъра за специална образователна подкрепа (ЦСОП) “Д-р Петър Берон” в гр. Лом. Познава добре всекидневните трудности, с които се сблъскват педагозите там. “Нашият екип от специалисти е посветен на мисията да направим децата със специални нужди щастливи и полезни както за себе си, така и за обществото”, обяснява тя какво ги мотивира в нелекия професионален път, който са избрали.

За нея самата всичко започва в 4-ти клас, когато трябва да напише в есе каква мечтае да стане. След години, на абитуриентския им бал, началната учителка връща на своите пораснали ученици тези вече позабравени есета. И ето – там е запечатана мечтата на Димитринка да стане учител. Тя усеща, че тази мечта никога не я е напускала. Записва “Специална педагогика”, където изучава дисциплини, подготвящи специалисти за работа с деца със СОП. Избира специалността, убедена, че когато имаш трудности и ги преодолееш, резултатите са много по-удовлетворяващи. “С децата в общообразователното училище всеки може да постига резултати, докато при децата със специални потребности трудностите са много повече и затова резултатите са много ценни и радващи”, споделя г-жа Станчева.

Свържете се с нас

Ще се радваме да помогнем

Директор
170354965_3868821066533652_1378640071587615234_n

Димитринка Станчева

Полезни сайтове

Министерство на образованието и науката

РУО Монтана

Държавна агенция за закрила на детето

Агенция за социално подпомагане

COVID-19 Единен информационен портал